EDİTÖRDEN
Osman Ürper
Merhaba !
Bir yıl önce Uğur OKÇU her zaman olduğu gibi yeni fikrini heyecanla bizlere aktarıyordu. X-hall deki sergisini yurtdışından insanların gezmesi ve görüşlerini yazması çok hoşuna gitmişti. Yeni fikriyse internet'te dergi çıkartmaktı. Doğrusu ilginç bir fikirdi. Ama nasıl olacaktı? Fikri ben ürettim uygulaması sizden deyip yükü ve sorumluluğu bize attı.
Geçmişte yaşadığım bazı deneyimlerden gönüllü olarak yapılacak işlerde taşın altına elimi koymamam gerektiğini öğrendiğimi düşünüyordum. Bu çalışmalarda ya destekleyen kuruluşlar önce söz verip sonra vazgeçerler, yada birlikte yola çıktığınız arkadaşlarınız bir süre sonra heyecan ve ilgilerini kaybederler.Yada kişisel çekişmeler sonucunda iş yapacak olanlar da bıktırtılır. Yarıda kalacak bir çalışma yerine hiç başlamamak daha iyidir. Fakat fikirde çok cazipti. Bize sponsorluk yapacak olan G-Tasarım ve Ada Net'ten gerekli sözleri aldık ve yayın kurulumuzu oluşturduk.
Fakat bu dergi nasıl bir yayın olacaktı. İnternet ortamında yayın yapan bir dergi görmemiştik. Önümüzde bir örnek de yoktu. Bu bilinmeyenlerle birlikte arkadaşlarla yayın ilkelerimizi, dergimizin hedeflerini belirleyerek gerekli çalışmalara hemen başladık. 97 Haziran ayı içersinde ilk sayımızı yayınlamış olduk.
O zamandan bu yana fotograf adına elimizden geleni yapmaya çalıştık. Fotografya ticari yada başka bir kaygı gütmeksizin hem fotografçılarımızın yazıya döktükleri fikirlerini özgürce ifade edebileceği,hemde eski,orta,yeni kuşak fotografçılarımızın eserlerinin paylaşılacağı bir ortam yaratmaktı. Fotografya belirli kişilerin yada zümrelerin tekelinde değil Türk fotografının dergisidir. Bu yüzden sayfalarımız üreten herkese açıktır.
İnternet'in verdiği avantajla dergimizi yurtdışındaki fotografçılarla da paylaşma düşüncesindeyiz. Fakat böyle bir şeyin olabilmesi için dergimizin ingilizceye çevirilmesi gerekiyor. Bu konudaki girişimlerimiz sürüyor.
İnternet gibi bilginin paylaşıldığı bir ortamda eski dergi yada kitplardan alıntı yaparakdergi çıkartmak kolaydı. Oysa biz yeni yazıların yazılmasını, yeni fikirlerin ortaya atılmasını, fotograf ile ilgili daha çok yazı yazılmasını istiyorduk. Bu yüzden içeriğimizde bulunan yazıların büyük bir çoğunluğu ilk defa fotografya da yayınlandı.
Hedeflerimizden iki tanesini tutturamadık . Bir yılda dört sayı hedeflerken üç sayı çıkartabildik. Üçüncü sayı da beklenenden geç çıktı. Bir başka eksiğimiz ise dergi çıktılarını isteyenlere zamanında ulaştıramamak oldu. Bu problemi de gelecek sayılarda halledeceğimizi düşünüyoruz.
Fotografya'ya yazı,fotograf yada her türlü yardımda bulunan tüm kişi ve kuruluşlara sonsuz teşekkürlerimizle...
Şimdi en büyük hedefimiz fotografyayı basılı yayın olarak görebilmektir.