"AİLE BOYU YARIŞMA" Meşrubat üreticileri kış ayları boyunca “bul karayı al parayı “ mantığını çağrıştırır biçimde çok çeşitli promosyonlarla tüketimi körükleyen çabalarını sürekli olarak yenilerken, taviz vermediği tek konunun ‘satış ücretini indirmek’ olduğunu da göstermektedir.
Tüketimin formatlarından biri de “Aile boyu” imajıdır. Aslında bu deyiş toplumumuz ile bire bir örtüşüyor. Tüketirken “Aile boyu”, üretirken ise “Arpa boyu” olmasını iyi biliyoruz. Ancak, çok da haksızlık etmeyelim, fotoğraf dünyamız, zaman zaman “Aile boyu” üretimin başarılı örneklerini verip, üretim fazlasını aile bireyleri arasında pay etmektedir.
Malatya ili Çevre Koruma Vakfı’nın düzenlediği “Malatya” konulu yarışmanın sonuç listesi bunu gösteriyor.
Yarışmanın Jüri üyesi sayın Sıtkı FIRAT’ın kuruluşu “FIRAT COLOR” ‘ın çalışanlarından biri olan sayın Muharrem ŞİMŞEK, söz konusu yarışmanın 1.lik ödülünü , Kodak özel ödülünü, bir mansiyon ödülünü ve iki adet de sergileme değeri kazanmıştır.
Jüri üyesi ile aynı yerde çalışan bir kişinin ödül/ödüller kazanımı ilk kez olmamakta, çok da yadırganmamaktadır.
Ancak , söz konusu yarışmanın sonuç listesinde “ŞİMŞEK” soyadlı iki kişinin daha var olması dikkat çekici. Ozan ŞİMŞEK 2 adet , Fehmiye Tülay ŞİMŞEK 5 adet sergileme değeri kazanmışlar. Bu duruma göre ; seçilen toplam 40 fotoğraftan 12 adedi “ŞİMŞEK” soyadlı fotoğrafçılara ait. Hepsi de Ankara’dan katılmışlar.
Fotograf dünyamızda kesintisiz olarak var olan Muharrem ŞİMŞEK arkadaşımızı kutlayalım ve de Ozan ve Fehmiye Tülay’ı da tanıyalım istedik. Edineceğimiz bilgi ; hem yazılı hem de RESMİ olsun istedik. Ve Malatya valiliğine 24 Aralık 2001 günü yazıp sorduk. İkamet adresleri nedir? Her üçü de aynı adresi mi kullanıyor? Adreslerini iletebilir misiniz? Bu güne dek (04.02.2002) 40 gün geçti , olumlu yada olumsuz tek bir “TIK” yok. Oysa yasal olarak 15 gün içinde bir yanıt verilmesi gerekiyor.
Öte yandan söz konusu yarışmanın koşullarından biri “...... sonuçlara ilişkin seçici kurulun DETAYLI raporu, yarışma bitiminde tüm katılımcılara bildirilecektir.....” hükmünü taşıyor. Yazıldı mı bu rapor? Yazıldı ise nerede? Yazılmadı ise neden? Seçime katılmayan jüri üyesi var mı? Ne tür bir oylama yapıldı? Ödüller oy birliği yada oy çokluğu ile mi verildi? Oylama dışında bir yöntem mi uygulandı? Ödül kazanan fotograflar ne gibi değerlere sahiptiler?
Patates alımında dahi ihale koşullarına uyulmaması şaibe yaratırken, üst yapı kurumu etkinliğinde daha titiz olunması ve tüm koşulların eksiksiz yerine getirilmesi beklenir.
Bir skandal yaratmış yada yolsuzluğa karışmış ünlülerin yaptığı bir taktiktir, gözden ırak durup, dili yutmak. Bu çağrışımları yaratmanın ne gereği var? Sen devleti temsil ediyorsun, çık ortaya sözünü söyle.
Jüri olarak görev aldığında gururlanıp, keyiflenirken, yarışma koşullarının , ne gibi sorumluluklar taşıdıklarından habersiz olmak niye? Sen sanatı temsil ediyorsun sorumluluğunu bil ‘Görevini eksiksiz yap’ .
Yarışmacı olarak, ürünlerini paylaşmak istemen çok güzel ama bindiğin dalı kesmene ne gerek var. Ödül kazanamamış, ama saygın bir birey olarak kal.
“Kaktüsün dikeni batmasın.” diyenin temiz yolda yürümesi gerekiyor.
Kalın sağlıcakla...
BU YAZI İLE İLGİLİ SITKI FIRAT TARAFINDAN GÖNDERİLEN TEKZİP YAZISI
Sayın Ali Rıza Akalın,
Fotografya.gen.tr issue-12/kaktüs.html internet sitesindeki Fotoğrafya dergisinin 12. sayısındaki Aile boyu yarışma adı altındaki yazınız 03.05.2002 tarihinde adı geçen sitede yayımlanmıştır.
Yazınızda Malatya ili çevre koruma vakfının düzenlemiş olduğu Malatya konulu fotoğraf yarışmasında jüri üyesi olduğum bu yarışmada Fıratcolor çalışanlarından Muharrem Şimşek’ in birincilik ödülü kazanmasında etkili olduğum ve Soyadları Şimşek olan iki kişinin daha fotoğraflarının seçilmesine yardımcı olduğum iddiasında bulunulmuştur.
Öncelikle belirteyimki Muharrem Şimşek Fıratcolor çalışanlarından olmayıp Fıratcolor ile hiçbir ilişkisi yoktur. Türk fotoğraf kamuoyu bu konudaki yerimi ve başarılarımı yakinen bilmektedir.
Türk fotoğrafının seçkin isimleri bulunan 7 kişilik jüride ve Rumuzlu olan bir yarışmada, bir oyun tek başına sonucu belirlemesi düşünülemez. Yarışmada isimler değil fotoğraflar yarıştığından böyle bir netice çıkmıştır. Aksi diğer jüri üyelerini yok saymak olur.
Bu düzeltme yazımın sitenizde yayımlanmasını yasal haklarımın saklı tutulduğunun bilinmesini rica ederim.
Sıtkı Fırat
|