|
|
|
Serginin Hikayesi
Afsad‘ın yurtdışı etkinlikleri çerçevesindeki fotoğraf sergisini Kazakistan’a, 1992 / Kasım ayında götürdük.
Alma-Ata‘da rehberimiz Firuze bizi basık; karanlık, küçük bir stüdyoya götürdü. Dört bir yanımızda spotların aydınlatmaya çalıştığı, hiç boş yer bırakmamacasına asılmış, irili ufaklı onlarca siyah-beyaz fotoğraf... Fotoğrafların sahibi Azerbeycan asıllı Bayramali ( George ) HALAFOV. Binlerce kilometre ötede fotoğraf birleştiriyor bizleri. Çok seviniyoruz onu bulduğumuza, o da son derece mutlu oluyor. Keyifle dolaşıyoruz fotoğrafların arasında. Açtığı sergi defterine biz de duyumsadıklarımızı aktarıyoruz.
Kadın unsurunun ön plana çıktığı fotoğrafların tümünün anlatım dili var. Sanatçı, fotoğraflarında kadının içsel ve dışsal ruh halinden olabildiğince yararlanmış. Doğanın biçimlenmesi, uzayın, insanlığın, toplumun ve sevginin biçimlenmesinde hep kadını buluyoruz karşımızda. Kadın Dünya olgularının tek evrensel değerlendirme sembolü sanki...
Etnik çatışmalar, toplumun uyuşturucu ve alkol bağımlılığı ve AIDS, fotoğraflarda son derece duygusal anlatımlarla işlenmiş. Romantizm, realizm ve lirizmin birarada bulunduğu yapıtlarda, insan ve doğadaki uyum, kişisel özgürlükler ve zulme karşı protesto bilişimini görebiliyorsunuz. Yapıtları izlerken melankoliden çılgınlığa ve kedere dek bütün psikolojik etkileşimlerden nasibimizi alıyoruz.
Alma-Ata‘ da çeşitli gazetelerde foto muhabirliği yapan Bayramali, bize yüzlerce siyah beyaz baskısını gösterdi. Fotoğraflarını Zenit ve Kiev marka makinasıyla çekiyor. Makinelerimizi hayranlık ve ilgiyle izleyen Bayramali‘nin en büyük özlemi, ülkesinin sınırları dışında bir sergi açmak ve Canon AE-1 makinaya sahip olmak.
Fotoğraflarını Türkiye‘ye götürelim sergini açalım diyoruz, üç saat önce tanıştığı bizlerin teklifini sevinçle kabul ediyor. Yetmişi aşkın fotoğrafını, gümrükte sorun çıkmasın diye bize hediye ettiğini belirtir bir belge ile birlikte veriyor.
Türk işbirliği Kalkınma Ajansı ( TİKA ), AFSAD işbirliği ile Halafov‘u Ankara‘da sergi süresince misafir ettik. Halofov‘un sergisi 28 Nisan/ 10 Mayıs 1993 tarihleri arasında Ankara‘da açıldı.
Sergi‘de fotoğrafları satışa sunuldu. Elde edilen gelirle kendisine ’Canon AE-1’ fotoğraf makinası ayrıca objektifler, filtreler, fotoğraf çantası alındı. Sergi haberini gazeteden okuyan ve İsveç‘te yaşayan bir fotoğrafçı / sinemacı kendisine ait ’Canon AE-1’ fotoğraf makinası ve objektifi Ankara‘ya getirip Halafov‘a hediye etti. Halofov‘un hayalleri iki kere gerçek olmuştu. İlk kez ülkesinin dışında bir sergi açıyordu ve ’Canon AE-1’ fotoğraf makinasına kavuşuyordu.
Doğanay SEVİNDİK, Mehtap YILDIZ
|
|
|
Ziyaretçi Sayısı:1000496
|
|
|
Copyright and "Fair Use" Information
Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.
Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.
Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır. |