Editör

Bülent Irkkan

Yayın Kurulu

Leyla Benli
Elif İnan
Nejat Kutup
E.Kemal Mert
Doğanay Sevindik
Aylin Yılmazbayhan






Fotografya Yayın Kurulu
adına İmtiyaz Sahibi
Ş. Uğur Okçu


E-Mail Fotografya
fotografya@ada.net.tr

Yayınlanmasını İstediğiniz
Fotoğraf Haberleri İçin

fotografya@fotografya.gen.tr

ADANET Fotoğraf Editörü

Ş. Uğur OKÇU
 
ara


Kaktüs'ün Dikenleri Paslanıyor Ali Rıza Akalın

Dergimizin son sayısından bu yana geçen süre içinde sonuçlanan iki güzel olay fotograf dünyamızı renklendirdi.

ULUSAL FOTOGRAF MÜZESİ ve M.EMİN TAN KİTAPLIĞI’nın temeli 03 Mayıs 2003 günü atıldı.

Nerede?

Balıkesir’de.

BASAF’ın öncülüğünde ve yürütücülüğünde başlatılıp, tüm fotograf derneklerimiz ve fotograf insanlarının yanı sıra, sanatın öneminin bilincinde olan diğer insanların maddi ve manevi yardımları ile somut gelişmelerle sürüyor .

Yan yana iki arsadan birinde var olan eski (tarihi eser) bir yapının orijinal şeklinde onarılması ve yanına, temelden çatıya yeni bir binanın yapılması kararı ile planlanıp yola çıkılan macera; bugün çatıya bayrağımızı dikme aşamasına gelmiş bulunuyor.

İlk kez, devlet kurumlarından herhangi birisinin kapısını tıklatmadan, öz gücümüzle ve dayanışma ile gerçekleştiriliyor olması gurur verici. Öte yandan, benzer girişimlere moral gücü olması bakımından çok önemli ve özel bir örnek oluşturmaktadır.

 

Bugüne dek, mali açıdan herhangi bir sıkışıklık yaşanmadan, rutin bir işleyiş ve ilerleme sürdürülmektedir. Ancak, ideal yüksek hedef büyüktür. (İki binanın ön tarafındaki alan içindeki şapel’in, kompleksimize katılması hedeflenmektedir.) Bu nedenle henüz isimlerini “Yardım Listemizde” göremediğimiz arkadaşlarımızın maddi ve manevi katılımlarını bekliyoruz. Gönlümüz, isimlerinin plakete kazınarak sonsuza kadar yaşanmalarını arzuluyor.

İstanbul’da Alberto Modiano, Ankara’da Mehmet Arslan GÜVEN ve ben Ali Rıza AKALIN temsilcilik görevlerimizi sürdürüyoruz. İsterseniz bizleri arayarak, ya da ilişik adreslerden bilgi alabilirsiniz.

Son olarak, sizleri, 6 Eylül 2003 günü bayrak dikme şenliğimize  davet ediyoruz. Orada olun, manevi destek verin.

 

 

FOTOGRAF MÜZESİ

FOTOGRAF SANATI FEDERASYONU (TFSF) 30 Mayıs 2003 günü tüzel kişiliğine kavuştu.

Nerede ?

KOCAELİ’nde.

Afsad’ın her ay üyelerine gönderdiği aylık bültenlerinin, Eylül 1978 tarihli olanı; “Yaşasın fotograf örgütlerinin birlik ve dayanışması. Yaşasın federasyonlaşma eylemimiz” ifadesini taşımakta.

1978 yılının günleri içinde yaşanan politik, siyasal gelişmelerinin bir yansıması olarak slogan biçimli bu ifade; 2003 yılında somut bir kurum’a dönüştü.

25 yıl uzun bir geç kalmışlık var. Ancak, bilinmelidir ki bu rötar fotograf dünyamızdan kaynaklanmıyor. Demokrasiye ve insan haklarına inanmayan bir anlayış egemen olduğu yönetimlerin suçudur bu. İtiraf etmeliyiz ki, Avrupa Birliği yasalarına uyum için yapılan dayatma (zorunluluk) değişiklikleri olmasa, bir 25 yılın daha geçmesi kaçınılmaz olacaktı.

Fotograf derneklerimiz, bu süre içinde ilgilerini ve kararlılıkların hiç kaybetmediler. Kavgalar yaşandı, sessiz günler geçti, cılız sözler söylendi. Ama vazgeçilmedi.

Bugün; AFAD (Adana Fotograf Amatörleri Derneği), ANFAD (Antalya Fotograf Ve Sinema Amatörleri Derneği), BANFAD (Bandırma Fotograf Amatörleri Derneği) , BASAF (Balıkesir Sanat Fotografçıları Derneği), E-FOT (Edirne Fotograf Sanatçı Derneği), FOTOFORM (Trabzon Fotograf Sanatı Derneği), FOTOGEN (Fotograf Sanatı Derneği-İstanbul), FSK (Ankara Fotograf Sanatı Kurumu), GAFSAD (Gaziantep Amatör Fotograf Sanatı Derneği), İFOD (İzmir Fotograf Sanatı Derneği), İFSAK (İstanbul Fotograf ve Sinema Amatörleri Derneği), KASK (Kocaeli Fotograf Sanatı Derneği) , KONFAD (Konya Fotograf Amatörleri Derneği), MFD (Mersin Fotograf Derneği), ZEYFOD (Zeytinli Fotograf Amatörleri Derneği) Kurucu üye olmanın haklı gururunu yaşamaktadırlar.

Bu oluşuma burun bükenler, başarısız olacağını düşünenler var olabilir. Ancak, bilmelidirler ki işleyişi oluşturmak için geçecek birkaç yıldan sonra, fotograf sanatına, fotograf sanatçılarına saygınlık kazandırıp, Kamuya hizmet edecek kuruluş federasyon olacaktır.

Gerek MÜZE, gerekse FEDERASYON kuruluşunda bir ortak nokta var ki bu noktayı önemsediğim bir gelişme–değişim olarak algılıyorum. Her iki kuruluş da Ankara ve İstanbul dışında gerçekleşiyor. Bu kararlar; her türlü yatırımın, ülkenin her köşesine yapılmasını, böylece dar alan yerine yurt düzeyinde geniş alalarda ortak çaba ve dayanışmaya çağrı olması bakımından önemlidir. Dileğim, gelecek zamanların birinde yapılacak ilk fotograf yatırımının ülkenin Gaziantep, Trabzon gibi İllerinden birinde gerçekleştirilmesidir.

Her iki kuruluş için özverili çabalar sarf eden bireyler ve Yönetim Kurullarının olduğunu çok yakından biliyorum. Öncelikle bu insanlara teşekkür ediyorum. Elbetteki “Kuruluş” bir başlangıç aşamasıdır. Bundan sonraki “Yürütme” aşamasında görev alacakları daha çok ve zor görevler bekliyor. Şimdiden başarılar diliyorum.

Fotograf dışındaki diğer sanat dallarından hiçbirinin gerçekleştirmek istemediği bu özel girişimlerin yaşanması, gelişmesi, kalıcı olması ve beklenen yararları sağlaması için fotograf dünyamızın insanlarının mutlaka katılımcı olması gerekiyor. Katılımcılık mutlaka bir yazılı belge ile olmalıdır ki tarihe miras kalsın.

Her bir bireyin, tek bir sözcüğü, önerisi ve yapıcı eleştirisi önemlidir. Yeni ufuklar, kapılar, olanaklar, kazançlar yaratabilir. Bunun için öncelikle “ilgi göstermek” gerekiyor.

Gerek MÜZE, gerekse FEDERASYON ilginizi bekliyor.

Bu gelişmeler nedeni ile kaktüs’ün dikenlerine iş düşmedi; bedeni ise bol su ile dolu, güzel işler yapmaya aday insanlara sunulmayı bekliyor.

Kalın sağlıcakla.




Ziyaretçi Sayısı:1000765
 
   
 
   
 

Barındırma: AdaNET

 

Copyright and "Fair Use" Information

Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.

Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır.

AdaNET Ana Sayfa X-Hall Instagram