| |
BASAF, 1996 yılında Kuvva-i Milliye Müzesi içinde fotoğraf makineleri ve aksesuarlarından oluşan bir bölümün açılmasını sağladı ve o günden itibaren bağımsız bir fotoğraf müzesinin oluşturulması çalışmalarını yılmadan sürdürdü.
Derneğin bu çalışmaları semeresini verdi ve 2002’de Fotoğraf Müzesi düş olmaktan çıkıp canlanmaya başladı.
2002 yılının Şubat ayında dönemin Balıkesir Valisi Sayın Utku Acun tarafından tarihi taş bir bina restore edilerek fotoğraf müzesi ve gösteri merkezi olarak kullanılması amacıyla Balıkesir Sanat Fotoğrafçıları Derneği/BASAF’a tahsis edildi.
Dernek bununla da yetinmedi; binanın yanındaki tescilli ama yıkılmış bir binanın boş arsasını da (TAN ailesi tarafından BASAF’a bağışlandı.) dahil ederek toplam 342 m2 taban alana sahip, (150 m2 açık ve iki katta toplam 200 m2 kapalı alana sahip 150 yıllık tarihi bir yapı, 95 m2 ‘lik arsa üzerine üç katta toplam 270 m2 kapalı alana sahip) genel toplamda toplam 470 m2’lik kapalı alanda, Fotoğraf Müzesi ve Kitaplığı külliyesini oluşturacak şekilde çalışmalara başladı.
Balıkesir Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, mimarlar odası restütisyon, relöve, restorasyon projelerini; İnşaat Mühendisleri Odası inşaat projelerini, Elektrik ve Makine Mühendisleri Odası tesisat projelerini hiçbir karşılık almadan çok kısa bir zaman içersinde bitirerek yasal izinlerin alınması için süreci başlatmış oldu.
Dernek üyeleri bu arada sokak fotoğraf sergileri düzenleyerek; panayırlarda, sokaklarda stantlar açarak, gelir sağlamaya müze ve kitaplıklarını “Geçmişi geleceğe taşıyalım”, “Bir tuğla da benden” kampanyası ile Balıkesir halkına tanıtmaya, duyurmaya başladı. 3 Mayıs 2003 günü Fotoğraf Kitaplığı’nın temeli atılacaktı, BASAF yalnız değildi. Birçok kişi ve kuruluş, temel için gerekli malzemeyi temin etti. Temel atma törenine çağrı için sadece fotoğraf camiasına üç bin davetiye gönderildi. Ülkemizin değişik bölgelerinden gelen fotoğrafsever ve gönüllü dostları ile fotoğraf bayramı havasında başlayan gün, Balıkesir protokolü, fotoğraf sanatçıları, Balıkesir halkı, dernek üyelerinin katılımlarıyla, Türk Fotoğraf tarihinin kilometre taşlarından biri olacak, yıllarca eksikliğini hissettiğimiz, arzuladığımız M. Emin Tan Fotoğraf Kitaplığı’nın temeline ilk harçlar konuldu. Aynı anda Fotoğraf Müzesinin de restorasyonunu başlatmak suretiyle o günü BASAF, anılarda ve fotoğraflarda bıraktı.
Temel atıldı, restorasyon başlatıldı. Yaz başı tatile de çıkılabilirdi fakat BASAF için gün yeni başlıyordu. Yaz sıcaklarına aldırmadan, sorumluluklarının bilinci altında her malzemeyi kıymetli bir maden gibi değerlendirip, bağış olarak topladıkları her lirayı da en iyi şekilde kullanarak, M. Emin Tan Fotoğraf Kitaplığı’nın çatısını kapatma noktasına çok kısa sürede getirildi. O arada düzenlenen “Geçmişi geleceğe taşıyalım”, “Bir tuğla da benden” kampanyasına katılım sağlayan fotoğrafseverlerin tuğlaları tek tek işlenerek yerli yerine kondu. Yapı şekillendi ve çatı 6 Eylül 2003 tarihinde kapatılarak geleneksel, çatıya bayrak dikme töreni ile taçlandırılıp kutlandı.
Kutlamada, “Bayrağımız” konulu fotoğraf sergisi ile imza günü düzenlendi. Katılabilen fotoğraf sanatçılarımız yanlarında getirdikleri, gelemeyen fotoğraf sanatçılarımız ise gönderdikleri fotoğraf ve albümleri ile yer aldılar. 19 Mayıs 2004’te Balıkesir için çok önemli olan Kuva-yi Milliye etkinlikleri kapsamında M. Emin Tan Fotoğraf Kitaplığı’nın açılışı da gerçekleştirildi.
Açılışa; TFSF Başkanı Özcan Taras, fotoğraf derneklerinden konuklarımız, fotoğrafseverler ve Balıkesir’in eskisiyle yenisiyle, seçilmiş ve atanmış yöneticileri katıldılar. Bir bayram havasında coşkuyla geçen açılış töreninde “Bir Tuğla da Benden” imecesine katılan, maddi, ayni destek veren tüm katılımcılara teşekkür/takdir/heykel ödülleri verildi. Anı fotoğrafları çektirildi.
Gelinen bu noktada müzenin restorasyonu sürüyor. Çatı kapanma noktasında. Azıcık destekle tamamlanacak. İç restorasyona geçilecek.
Kitaplığa şu ana değin 1000’i aşkın kitap bağışlandı. Var olan kitap ve diğer ürünlerin veri tabanına işlenmesi sürüyor. Kitaplığınızı gözden geçirip Fotoğraf Kitaplığı’nda yer almasını uygun göreceğiniz kitap, dergi, albüm, yıllık, ajanda, takvim, broşür, afiş, kartpostal, davetiyeleri gönderebilirsiniz. Bağışçı olarak adınız yaşatılacaktır.
Fotoğraf Müzesi ve M. Emin Tan Fotoğraf Kitaplığı’nın çalışmaları ile ilgili bilgi ve duyuruları http://www.tr-fotografmuzesi.org adresinden takip edebilirsiniz. Aşağıda belirtilen hesaplara tüm fotoğrafseverler nakdi bağışlarını yapabilir; adreslere bilgi, destek, öneri ve görüşlerini bildirebilirler. Yardımlarınızı BASAF/Balıkesir Sanat Fotoğrafçıları Derneği’nin;
* Posta çeki 1 205 610 no’lu hesabına ücretsiz;
* Vakıflar Bankası Balıkesir Şubesi 2 017 237 ya da
* İş Bankası Balıkesir Şubesi 2100 / 2 135 318 no’lu hesabına yatırabilir, gönderebilir ya da otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz.
Bilgi, destek, öneri ve görüşleriniz için iletişim adreslerimiz:
M. Emin Tan Fotoğraf Kitaplığı Dumlupınar Mah. Ulus Sok No: 1 (10100) Balıkesir
Tel : (0 266) 241 57 14 (0 266) 249 11 49 (0 532) 297 73 78
Faks : (0 266) 241 12 94 (0 266) 249 49 73 Yurtiçi Temsilcilerimiz:
Alberto MODIANO
Mehmet Aslan GÜVEN
Ali Rıza AKALIN
|