Konu:Ulus-Altındağ bölgesi “kentsel dönüşüm projesi” kapsamında yok edilen tarih-yaşam ve dokunun fotoğraflarla görsel sunumu projesi
İşbirliği Yapan Taraflar:
1-TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi
2-TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi
3-AFSAD
1. Projenin Adı ve Konusu:
Projenin adı; Ulus-Altındağ bölgesi “kentsel dönüşüm projesi” kapsamında yok edilen tarih-yaşam ve dokunun fotoğraflarla görsel sunumu atölye çalışması
Projenin konusu: Ankara’nın en eski yerleşim bölgelerinden olan Ulus ve Altındağ bölgelerinin “Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında yok edilen tarihsel alanları-insan ve yaşamları, sokakları, binaları ve alışveriş mekânlarının geçmişten günümüze değişen yüzünün fotoğraflanması. Buradaki yaşanmışlıklara ait tarihsel ve geleneksel öykülerin oluşturulması, foto-öykü şeklinde fotoğraflanarak oluşturulacak sergi ve fotoğraf albümü ile bunların ulusal düzeyde dolaşımı sonucu kent insanının tarihsel değerlerine sahip çıkması ve kentleşme bilincinin oluşmasında ve kaybedilen kent dokusu hakkında halkın bilgilendirilmesi ve uyarılması.
Konu başlıkları: proje kapsamında yapılacak olan çekimlerde başlıca konu başlıkları aşağıda belirtilmiştir.
a)-Genel görünüm-alanlar-meydanlar
b)-sokaklar ve avlular
c)-Genel yaşam-geleneksel kültürel öğeler-portreler
d)-Mimari doku-tarihsel mekanlar
e)-meslekler-atölyeler-alışveriş mekanları-tarihi çarşılar
2. Projenin Uygulama Alanı ve Kapsamı:
Projenin uygulama alanı; Büyükşehir ve Altındağ belediyelerinin belirlediği,”dönüşüm mekânları” ile şehir plancıları odası ve mimarlar odasıyla kurulacak bir komisyon tarafından öncelikli ve Ankara için tarihsel öneme sahip mekân ve yaşamların fotoğraflanması. Bu amaçla öncelikli semtler; Ulus-Saman pazarı-Hamam önü-Altındağ-Kale civarı-İskitler ve civarındaki bölgelerdir.
3. Projenin Amacı:
Proje öncelikli olarak; kentin yok olmakla karşı karşıya olan tarihi-mekânsal-estetik değerlerinin geleceğe bir belge olarak aktarılmasını hedeflemektedir. Bu belgeleme ile beraber kent halkının da “dönüşüm” olarak nitelenen bu “yenileme” hareketiyle hangi değerlerinin yok edildiğini görmesini sağlamaktır. Gerek belgeleme gerekse bilgilendirme-sorgulama bu projenin temel amaçlarındandır. Bu amaçla işbirliği yapılacak kuruluşlar olan Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Şehir Plancıları Odası’nın da öngörü ve ortak çalışmalarıyla foto-öykü şeklindeki bir serginin Ankara ve belirlenecek diğer şehirlerde de dolaşımının sağlanması amaçlanmaktadır.
Proje Haziran,2006-Eylül,2007 olarak belirlenmiştir. Proje 21 kişi ile sürdürülmektedir.
Proje Sorumluları:
Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) ,ULUS-ALTINDAĞ FOTOĞRAF ATÖLYESİ adına;
ATÖLYE DANIŞMANI: Rıza ARAT
ATÖLYE SORUMLUSU: Doğanay SEVİNDİK
KURUMSAL İLİŞKİLER ve BASIN-YAYIN sorumlusu: İdris AYDIN
MİMAR DANIŞMANLAR: Gamze DER ve Gülşah YERLİKAYA
Projeyi Yer Alan Atölye Üyeleri:
1-Fatma AKCENGİZ
2-Hande AKÇAKOCA
3-Nafiz ALTIOKLU
4-Sema APAYDIN
5-Çiğdem ATAR
6-İdris AYDIN
7-Leyla BAYAZIT
8-Natalia BOZBOĞA
9-Derya BÜYÜKTANIR
10-Ayşegül ÇAKIR
11-İmren DOĞAN
12-Asuman ERGÜNEY
13-Mebrur HATUNOĞLU
14-Sevinç İŞCAN
15-Hatice KARA
16-İlknur KILINÇ
17-Ahu ÖZVERİ
18-Mehmet PINAR
19-Doğanay SEVİNDİK
20-Hakkı UNCU
21-Cazibe YAPICI