|
|
|
KİTSCH…Bir stil ya da bir akım olarak adlandırmakta zorlansak da, eklektik bir yapının dışa vuran görselini referans aldığımızda bu çelişkiler yumağını, denge, ahenk ve uyum üçgenine oturtmanın deneysel hali diyebiliriz. Bu ifade bile kitsch oldu ya, neyse!
Bir toplumu var eden ilk sanat dalı, mimarisidir. Bakınız, TOKİ'nin geldiği durum. Daha sonra sıraya o toplumun dili girer. Bakınız, magazin programları, hatta tartışma platformları. Ve son olarak da üçüncü darbe tektipleşme ile gelir. Bakınız, estetik cerrahi, kozmetik ve moda.
Görsel 1
Bir eteğe yırtmaç açmak için Neufert’in merdiven basamağını tanımlamak gerekir. Yükseklik 17 cm ve derinlik 25 cm. Yoksa ya çıkılmaz ya da o yırtmaç yırtılır. Emepryalizmin saray tutkusunun rezilliği ise, simit, sünnet, düğün, belediye, başkanlık ve muhallebi saraylarında ergiyor. İşte tam da burada, kitsch bir arayış olmaktan çıkıp total kaos ve karmaşadan sıyrılıp sanki doğalmışçasına toplumlarda yayılıyor. Punk, gotik, deko, jugenstil gibi sanatsal akımları da bünyesine katması gerekirken, kitsch’ten bile uzaklaşıp absürt bir kakafoni haliyle her yerde boy gösteriyor. Bir de işin içine kopya ve statü arayışı girince tam bir katastrof ortaya dökülüyor.
Görsel 2
Uyumsuzluğun uyumunda görülmesi gereken kitsch akımın, son derece teknik kuralları varken bizde kopyala yapıştır çakması bir akım, sanki moda ekolüymüşçesine daha da garipleşiyor. Mesela Hande Yener’in geçenlerde giydiği adeta sürüngen derisini hatırlatan kostüm ya da yakası volanlı, belde kalın kemerli pardesüsü. Tam da bir Kitsch abidesi değil mi? Hatta, Kenan Doğulu’dan Serdar Ortaç’a ve Murat Boz’a 9.99 polyester görüntüsündeki "outlet" felsefesi. Medyada gördüğümüz hemen hemen hepsi…
Kitsch gerçekten kötü bir anlam taşımaz. Son derece hassas referansları bir araya getirip kavramlar ve kurallar ile dalga geçer, Sırf bu yüzden bunu başaranları alkışlamak yeter. Ama bunu başaramayanlar kesinlikle balıkpazarı süsleriyle yapılmış vitrin süsü noel ağacına benzer.
Görsel listesi: 1. www.aktifhaber.combursada-hande-yener-ruzgari-993857h.htm 2. www.idapictures.comportfoliovfx3. murat-boz-httptr.wikipedia.org
4. serdar-ortac-kurucesme-arenada_17062010112734
|
|
|
Ziyaretçi Sayısı:1000869
|
|
|
Copyright and "Fair Use" Information
Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.
Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir. Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır. |