IFSAK 29 Kasim 1959 yilinda, Nurettin Erkiliç önderliginde, Celalettin Yavsi Ebusuudoglu, Turgut Ekin, Kemal Kozar, Hulki Ögreten, Sinasi Özaltay, Resat Askin tarafindan "Erenköy Amatör Fotograf Kulübü" adiyla kurulmustur. ilk fotograf sergisini 1960 yilinda Galatasaray Lisesi'nde açan kulüp, 1962 yilinda etkinliklerini yayginlastirmak amaciyla adini "istanbul Fotograf ve Sinema Amatörleri Dernegi" kisaca "IFSAK" olarak degistirdi.
İlk uluslararasi iliskisini VDAV "Federal Almanya Fotograf Birlikleri Federasyonu" ile kuran dernek, bugüne kadar 6 kez uluslararasi, 9 kez ulusal fotograf yarismasi düzenlemistir. Uluslararasi yarismalarda, bir üst fotograf kurulusu olan FIAP, renkli, siyah beyaz baski ve saydam dallarinda üçer ödül vermistir. 1981-1991 yillari arasinda toplam 227 ülke, 4769 yarismaci 21758 eserle yarismalara katilmistir. 1974-1986 yillari arasinda düzenlenen ulusal yarismalara ise 1118 fotografçi 4287 eserle katilmistir. Uluslararasi Fotograf Sanati Federasyonu FIAP'in iki yilda bir ayri ülkelerde düzenledigi ve ülkelerin takim halinde yaristigi "Renkli Baski Bienali" 19 ülkeden 271 kisi ve 361 eserin katilimiyla IFSAK tarafindan 1984 yilinda Türkiye' de gerçeklestirilmistir.
Fotograf sanatinin Türkiye'de yayginlasmasini temel hedef alan IFSAK; fotograf üretiminin artmasi, yeni fotografçilarin yetismesi ve fotografin gereken sayginligi kazanmasi amaciyla çaba göstermektedir. Yurt içinde çesitli nedenlerle yok olan degerler ve dogal güzellikler için tanitim ve belgeleme amaciyla düzenli fotograf çekim gezileri düzenlemektedir. Örnegin istanbul'da Kazliçesme, Haliç, Zeyrek, Tarlabasi ve Surlar, istanbul disinda ise Safranbolu, Bitlis ve Zonguldak IFSAK üyeleri tarafindan fotograflarla belgelenmistir. Fotograf sanatina ilgi duyup belirli bir temeli olmayanlar veya bilgisini ilerletmek isteyenler için herkese açik ve iki ay süren seminerler, egitim amaçli en önemli etkinlikler arasindadir. Bu seminerler, konusunda uzmanlasmis egitmenler tarafindan ve tüm yil boyunca yaklasik 600 kisiye verilmektedir. Ayrica IFSAK'in zengin kütüphanesi teknik, estetik ve kuramsal yayinlari ve fotograf albümleri ile tüm fotograf severlerin kullanimina açiktir. IFSAK, üyelerine ve abonelerine fotograf ve sanat dünyasi ile ilgili haberler, yarisma duyurulari ve çesitli teknik bilgiler içeren "Fotograf ve Sinema Dergisi"ni düzenli olarak ulastirmaktadir. Albüm ve diger yayinlar da IFSAK çalismalari arasindadir.
IFSAK, tüm üyelerin ve fotografseverlerin yararlanabilecegi bir lokal ve sürekli sergileme yapilan salonu ile hizmet vermektedir. Her ay düzenli olarak, fotograf dünyasinin taninmis isimleri ile saydam gösterileri, söylesiler ve konferanslar düzenlenmekte ve üyelerin katildigi renkli, siyah-beyaz baski ve saydam yarismalari yapilmaktadir.
Amatör sinema dünyasina kisa metraj film yarismasi ve "Uluslararasi istanbul Kisa Film Günleri" ile katkida bulunmaktadir. IFSAK, ulusal ve uluslararasi festivallerde etkinlikleri ile yer almakta, egitim ve ögretim kurumlari, üniversiteler, diger sehirlerdeki fotograf dernekleri ve çesitli kuruluslarla isbirligi yapmakta, çesitli fotograf yarismalarina seçici kurul üyeleri vermektedir. Çalismalarini 37 yildir kesintisiz olarak sürdüren IFSAK'in son yillardaki en çarpici etkinligi olan ve geçen yil 11.si düzenlenen "Fotograf Günleri", her yil çok sayida yerli ve yabanci sanatçinin eserlerinin sergilendigi, saydam gösterilerinin yapildigi, seminer ve konferans ile panellerin düzenlendigi bir fotograf söleni halinde gerçeklestirilmektedir.
|