Merhaba,
Yeni bir sayı ile karşınızdayız. Yaşamakta olduğumuz ekonomik kriz tüm kesimler gibi fotoğrafçıları da etkiledi. Dövize endeksli ve zaten pahalı olan fotoğraf ekipman ve malzemeleri daha da pahalı hale geldi, hepimizin geliri bir anda % 60 azaldı, moraller bozuldu, insanlar işsiz kaldı. Bütün bu olumsuzluklara karşın fotoğraf sanatçıları üretmeye devam ediyor ve edecek, her şeye rağmen yaşam yine sanatla güzelleşecek. Orhan Veli'nin bir şiirinde söylediği gibi "Biliyorum fakirdi ama hep fakirlikten söz edilmez ya "
5-8 Nisan 2001 tarihlerinde dergimiz kendisine ayrılan standında "İnter Kamera 2001- Fotoğraf Fuarı" nda okuyucularıyla buluştu. Bu bizim için heyecen vericiydi. Okuyucularımızla sıcak bir ortamda konuşma, tanışma fırsatımız oldu. Çok güzel, olumlu tepkiler aldık. Aldığımız olumlu eleştiriler bizim doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Ama aldığımız öneri ve talepler ise daha yolun başında olduğumuzu bize hatırlattı. Biz amatör bir ruh ve profosyonel bir düşünce ile yolumuza devam etme kararındayız.
9. sayımıza gelince;
"Gezgin Fotoğrafçılar" da Engin Özendes bize James Robertson'un hikayesini anlatıyor.
Aylin Yılmazbayhan, Uzaklardan bize Robert Adams'ın fotoğrafta güzellik üzerine düşüncelerini gönderdi.
Simber Atay, "Black&White" ta Vizyon Limiti'nin ikinci bölümüyle bu sayıda bizimle.
Serap Etike, sanatta "tasar-düzenleme ve kompozisyon" arasındaki ilişkiyi sorguluyor.
Ali Rıza Akalın "Kaktüs" te iğnelerini batırmaya devam ederken; günümüzdeki geleneksel fotoğrafı " Görüntülerin geleneksel niteliklerine trenin son vagonundan bakmak durumunda olduğumuzu biliyoruz" sözleriyle anlatan Çerkez Karadağ, "Özde Fotoğraf" yazısında fotoğraf-sanat-fotoğrafçı ilişkisini tartışıyor.
Tarih Vakfı tarafından basılan "Taşın ve İnancın Şiiri Mardin" albümünden seçmeleri aynı ismi taşıyan köşemizde bulacaksınız. Bünyad Dinç'in fotoğrafları ve Refik Durbaş'ın şiirleriyle Mardin'i yeniden tanıyacak, Anadolu'nun sahip olduğu sonsuz güzellikleri hatırlayıp, ülkemizin görülecek mekanlarının sadece sahillerimizde yer almadığını bir kez daha göreceksiniz. Artık ülkemiz insanlarının her zamankinden daha çok bu güzelliklerin yok edilmemesi için uğraş vermesi gerektiğine inanıyoruz.
Tülin Dizdaroğlu, fotoğrafın tarihsel süreç içindeki yerini bulmaya çalışıyor.
"Temel Tasarım" serisinde Tülay Çellek'in bu sayıdaki bölümünün konusu "Işık".
Orojeni'de Nihal Sipahi, tek bir fotografın izinde bize yeni bir bakışı öğretiyor.
"Astro Fotoğraf" ta Halit Mirahmetoğlu gökyüzü fotoğrafçılığını anlatıyor.
"Solan Renkler" de Cengiz Akduman, yavaş yavaş yokolma sürecinin sonuna yaklaşmış olan
eski evlerimizin güzel kapılarını sunuyor.
Cadı kazanında Özlem Bağcı'nın konuğu fotoğraf sanatçısı Tuğrul Çakar.
Elif İnan, Fotoğrafın 150. Yılı adlı belgeselin 2. ve son bölümünü hazırladı.
Hafize Kaynarca iki sergi üzerine izlenimlerini aktarırken, üç adet fotoğraf kitabının/albümünün tanıtımını yapıyor.
İlgi ile izlenen Mustafa Kurt'un hikaleri bu sayıda da devam ederken, Murat Selam, Yol Notları'nda 3. bölümü ile Mısır gezisini tamamladı.
Platformlarda PTFD (Profesyonel Tanıtım Fotoğrafçılar Derneği) ve Salı Fotoğraf Grubu'nu tanıtıyoruz.
"Bir Ülke Bir Fotoğrafçı" da Sloven, Sorbonne'da Felsefe eğitimi almış, görme özürlü kendi ifadesiyle "kör" fotoğrafçı Evgen Bavcar'ın fotoğraflarını ve etrafımızda var olan gozleri açık ama gönlü kör olanlarla alay eden hikayesini ilgiyle okuyacaksınız.
Sergi salonunda Ahmet Budak ve İsmail Güzelmansur'un fotoğraflarını izleyeceğiz. Porfolyolarda Cengiz Akduman, Necmettin Külahçı, Dursunali Sarıkoç konuklarımız.
Yayın kurulu üyelerinin fotoğraflarını yayımladığımız Suyunu Çıkaranlar bölümünde ise arkadaşımız Nejat Kutup, kendine özgü fotoğrafları yer alıyor.
Her zaman olduğu gibi eleştiri, öneri ve fotoğraflarınızı bekliyoruz.
Hoşcakalın, fotoğrafla kalın.
Tacettin Teymur
Editör
|