|
|
|
İlk anı/deneme kitabımın adını Fotoğrafın Gölgesinde1 koymuştum. Öğrencilik yıllarından elli yaşına değin geçen zaman içinde fotoğrafla iç içe yaşamıştım. Askerlik görevimi fotoğrafçı olarak yapmış, Taksim meydanında 37 kişinin öldürüldüğü “ Kanlı Pazar ” olaylarında (1 Mayıs 1997) fotoğraf çekeceğim diye iki kez kıl payı ölümden kurtulmuş, ilk gençlik yıllarında yaşamımı fotoğrafla kazanmıştım. Fotoğrafla yatıp fotoğrafla kalkıyordum. Yaşadığım anları tek tek fotoğraf karesi disipliniyle algılama, yorumlama, birleştirme, bir düşünce ve duygu bütünlüğüne kavuşturma alışkanlığı edinmiştim. 1980-1990 dönemi yaşamımın en yoğun fotoğraf yıllarıydı. Yaşam ilerledikçe ilgi alanım genişledi. Tanıdığı olduğum sahnelere yalnız fotoğraf insanının görsel disipliniyle değil, yaşamın bana kazandırdığı birikimin ışığında bakmaya başladım. Beni, fotoğrafla ilgisi bulunsun ya da bulunmasın borsadan, çevre sorunlarına, şiddet eylemlerinden siyasete, sinemaya değin uzanan birçok konu ilgilendiriyordu. Zaten fotoğraf okumanın, yazı yazmanın geniş bir kültürel ilgi dağarcığına ve yaşam felsefesine sahip olmaktan başka yolu yoktu. Yalnız, bir noktadan sonra kendimi fotoğraf yazınına vermiş biri olarak izlediğim hazır malzeme niteliğindeki fotoğrafları yorumlama yerine yaşamı doğrudan kendi gözlemlerinden hareket ederek algılama, çözme ve anlatmayı deneme yolunu seçtim. Akıp geçen zaman sonunda “Çocukluğum, gençliğim dün gibi, yaşamdan hiçbir şey anlamadan” dememek için ne anladığımı ya da neyi anlamadığımı kendi renklerimle ortaya koymak istedim.
30 Eylül 1998
Seyit Ali AK
Dipnotlar
1. Seyit Ali Ak, Fotoğrafın Gölgesinde
* Yayımlanmamış "Yaşamın gölgesinde" adlı 2. deneme kitabı çalışması giriş yazısı
|
|
|
Ziyaretçi Sayısı:1000524
|
|
|
Copyright and "Fair Use" Information
Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.
Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.
Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır. |