Back to Main Page
Back to Main PageSon SayıÖnceki SayılarEditörlerİletişim



Editörden

Gezgin Fotoğrafçılar

Uzaklardan

"B&W in Colors"

Sanatla Psikoterapi

Kaktüs-2

Orojeni

Depremden Sonra Fotoğrafçı Çocuklar Atölyesi

Çocuk Olmak İstiyorum

Çıplak

Temel Tasarım

Sırrımızı Kimseye Söyleme

Cadı Kazanı

Fotoğrafın 150. Yılı

Okudunuz mu,
Gördünüz mü?

Ciddiyet

Yol Notları, Mısır-2 , Fas

Eğitim

Fotoğraf Dünyasından Haberler

Pano

Bit Pazarı

Platformlar,
AFAD,
İFSAK

Yeni Umutlar,
Asiye İnan
- Erdem Süer,
Nilay Erdemir
,
Ersin Engin

Sergi Salonu,
Ersin Altan,
Cemil Baykal

Suyunu Çıkaranlar

Bir Ülke Bir Fotoğrafçı

Portfolyolar,
Ece Alok
,
Ali Balkı
,
İbrahim Demirel



 



Sayı 2

Editörden


Merhaba

Araya bayram tatilinin girmiş olması nedeniyle biraz gecikmeli de olsa, kısa bir aradan sonra Mart 2001'de 8. sayımızla tekrar karşınızdayız. Dergimize göstermiş olduğunuz yoğun ilgi için teşekkür ediyor ve hep birlikte daha iyi ve güzelini yapacağımıza inanıyoruz. Göndermiş oldunuz elektronik postalar bize güç vermekte, yardım teklifleriniz ise dergimizin giderek bütün fotoğraf dünyasını kucaklamaya başladığını ve gelecekte çok daha güzel projeler üreteceğimizi göstermektedir.

Ülkemizdeki yaşanan olumsuzluklara rağmen sanat ve fotoğraf alanındaki gelişmeler, sergiler gösteriler olanca hızıyla devam ediyor. Biz herşeye rağmen önümüzü aydınlatacak olan unsurun yine sanat olduğunu ve sanatın gerekliliğinin ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz.

17 Ağu stos depreminin acılarının ardından toplumun her kesimine çok önemli görevler düşüyordu. Ancak her büyük depremden sonra olduğu gibi bu depremde de çok şey konuşuldu ve sonra yavaş yavaş unutuldu. Ama unutmayanlar vardı; Dayanışma Gönüllüleri ile Enfant Du Monde - Droit de L'homme organizasyonunun ortak çalışmayla kurdukları fotoğraf atölyesinde, 8-17 yaş grubundaki 117 çocukla gerçekleştirdikleri ve dünyada başka bir örneği olmayan çalışma tek kelime ile olağanüstü ve istendiği zaman neler yapılabileceğini çok iyi gösteriyor.

Bu sayıda özveri ile yapılan bir başka çalışmayı daha sizlere sunuyoruz; Adalet Bakanlığı'nın desteği ile Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı Ankara Şubesi ve AFSAD tarafından gerçekleştirilen "Elmadağ Çocuk Tutukevi" ndeki çocuklara yönelik eğitsel, sosyal, sportif ve sanatsal etkinlikleri mutlulukla izleyeceğinize inanıyor ve bu güzel çalışmadan dolayı kendilerini kutluyor ve bu çalışmanın bütün Türkiye kapsamında büyüyerek devam ettirilmesinin önemini vurgulamak istiyoruz. Buradan ülkemizin bütün fotoğraf derneklerine çağrıda bulunuyor ve bulundukları illerde bu türden faaliyetlere bir an önce başlamaları için gerekli adımları atmalarını bekliyoruz. Çünkü, çocuklar bizlerin geleceğidir ve onlar sizleri bekliyor. Çocukların temel fotoğraf eğitiminin sonucunda gerçekleştirecekleri çalışmaları sizlere sunabilmeyi umut ediyoruz.

Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Tülay Çellek bize bu sayıdan itibaren temel sanat eğitimi konusunda seri yazı hazırlayacak. Serinin ilk yazısı, giriş niteliğindeki "Temel tasarım"

Mustafa Kurt, "Sırrımızı kimseye söyleme" ile sizlerden büyük beğeni toplayan öykülerini anlatmaya devam ediyor. Nihal Sipahi, "Orojeni" köşesinde bundan böyle fotoğraf üzerinden bize yaşamın ince detaylarını bir başka gözle görebilmeyi aktaracak. Ona aramıza hoşgeldiniz diyoruz.

Engin Özendes, gezgin fotoğrafçılardan Frederic Goupil Fesquet'yi anlatırken, Aylin Yılmazbayhan, "Uzaklardan" ile bu kez kadınlar gününün anısına kadın fotoğrafçılarla ilgili bir yazı sunuyor bizlere.

Simber Atay, fotoğraf ve fotoğrafçıyı sorgulamaya devam ederken, Serap Etike, sanatla ruh bilim arasındaki ilgiyi aktarıyor. Ali Rıza Akalın ise TFDB'nin işlevini tartışıyor.

Arkadaşımız Özlem Bağcı, bu kez Cadı Kazanı'na Çerkez Karadağ'ı atıyor.

Tamer Bayrı, nü fotoğraf konusundaki deneyimlerini sizlere aktarırken, Hafize Kaynarca fotoğraf üretimi üzerine kendini ve fotoğraf dünyasındaki kişileri sorguluyor.

Ciddiyet, ciddi! bir şekilde yayınına devam ediyor. Yol notlarında Mısır ve Fas ülkelerine konuk olacağız.

Eğitim, Pano, Bit pazarı, Haberler yeni bölümleri ile karşınızdalar.

Platformlarda bu sayıda derneklerimizden AFAD ve İFSAK'ı tanıtacağız.

Yeni umutlarda Asiye İnan Süer -Erdem Süer, Nilay Erdemir ve Ersin Engin'i tanıyacağız. Sergi salonumuzda Ersin Altan ve Cemil Baykal fotoğraflarını sergiliyor. Suyunu Çıkarma sırası yayın kurulundan Tülin Ağca'nın.

Bir ülke bir fotografçı bölümünde, bu sayımızda çok özel bir konuğumuz var: Misha Gordin. Gordin, Hafize Kaynarca'nın ve Simber Atay'ın bu sayıdaki yazılarında sorguladıkları bir temel sorunun en başarılı temsilcilerinden biri olarak örnek gösterilebilir. Tesadüfen yakalanan enstantanelerin yerine, "kavramların" fotoğraf diliyle aktarımını, sanatında temel izlek haline getiren son derece çarpıcı bir sanatçı. Onu sizlere tanıtıyor olabilmekten çok mutluyuz.

Ece Alok, Ali Balkı, İbrahim Demirel gibi çok değerli üç fotoğraf sanatçımız porfolyolarıyla bu sayımızın konukları.

Gördüğümüz ilgi bizi heyecanlandırdı ve motive etti. Görüş, öneri ve eleştirilerinizle daha iyiye doğru yol almayı, daha geniş kesime seslenmeyi istiyoruz.

Bitirirken, zorluklar olsa da yine fotoğrafla, yine sanatla olmaya devam etme dileğiyle!

HOŞÇAKALIN

Editör
Tacettin Teymur