Back to Main Page Back to Main PageSon SayıÖnceki SayılarEditörlerİletişim

Editörden

Büyülü Bir Göz Merceği: "Şahin Kaygun"

Gezgin Fotoğrafçılar

Black&White in Colors

Fotoğrafi ve Yaratıcılığa Giriş

Uzaklardan, " Fotoğraf, Paul Strand"

Sanat ve Felsefe : "Bir Sanat Yapıtının Bellekte Oluşumu"

Fotoğraf ve Mimari- 3

Belgesel ve Haber Fotoğrafı : Fark Nerede ? (Bölüm 2)

Temel tasarım : Perspektif

Cadı Kazanı: FSK II. Ankara Fotoğraf Günleri

Kaktüs

Bu 'Şey' Bir 'Pipo' Sözcüğü Olmasın

Solan Renkler : Kağnılar

Okudunuz mu ? Gördünüz mü ?

Yol Notları : Toskana

Bülmeten

Eğitim
- Temel Eğitim : Işık
- İleri Düzey : Zone Sistem

Haberler

Platformlar, KASK

Yeni Umutlar
- Hikmet Batuhan Günşen
- Derya Büyüktanır

Sergi Salonu
- Haluk Uygur
- Sami Türkay
- Çocuk Olmak İstiyorum

Suyunu Çıkaranlar,

Fotoğraftan Al Haberi,

Bir Ülke Bir Fotoğrafçı,

Portfolyolar
- Tayfun Kocaman
- Tufan Dinarlı
- Neyzen Cömert






 

 

Sayı 13

CADI KAZANI, “FSK 2. ANKARA FOTOĞRAF GÜNLERİ”
Özlem BAĞCI




Tunç Fındık, Everest

Fotoğraf Sanatı Kurumu (FSK) ’nun Çankaya Belediyesi işbirliğinde düzenlemiş olduğu “FSK 2. Ankara Fotoğraf Günleri” Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde 7 – 19 Mayıs 2002 tarihleri arasında gerçekleşti.

18 sergi, 41 dia gösterisi, 9 söyleşi, 2 panel, 1 sohbet, 10 yayın imza etkinliği ve stand etkinliklerinden oluşan Fotoğraf Günleri, yaklaşık 5000 kişi tarafından izlendi ve etkinlikler boyunca, çoğunluğu Ankara olmak üzere İstanbul, Adana, Trabzon, Artvin, Van, Muş, Kıbrıs... gibi birçok yerden konuğa ev sahipliği yaptı.

Adnan Ataç, İnsan, Çevre, Gelecek, Sorgulama, Yabancılaşma; Adnan Veli Kuvanlık, Polaroid Denemeler; AFSAD, Elmadağ Çocuk Tutukevi çocuklarının Fotoğraf Sergisi; Alp Can, Deniz’den; Cemil Ağacıkoğlu, Passage A Way; Erhan Gürkan ve Özcan Ağaoğlu, Tren ve Yaşam; Fikret Özkaplan, Atatürk Kalbimizde Yaşıyor; FSK Üyeleri, Karma Sergi; Gazi Yüksel, Foto-Origamik Çağrışımlar; Göker Müftüoğlu, Mavi Gözlü Dev Balesi; Haluk Uygur, Etkileşim; İbrahim Demirel, Doğada Doku ve Ritim; İzzet Keribar, Bir Güneydoğu Masalı; Kamil Fırat, Kıyı; Merih Akoğul, Klasikler / Neo-Klasikler; Necmettin Külahçı, Doğa; Sıtkı Fırat, Türkiye’den Manzaralar ve Tuğrul Çakar, Orada Duran Şeyler sergileriyle etkinliklerde yer aldılar.


Orhan Cem Çetin

Tansu Gürpınar, Ağaçlar ve Ormanlar; Şeref Akın, Tokyo’dan Hiroşima’ya; Gökhan Demirer, Şehirden Uzakta; İzzet Keribar, Fotoğraf ve Müzik; Habip Yanç, İpek Yolunda Bir Mola; Erdal Erk’akan, Okyanuslarda... Gerçeğin Peşinde; Adnan Ataç, Ayrı Dünyaların Kesişme Düzlemi: Kapılar; Kamil Fırat, Pervane; Necmettin Külahçı, Doğa; Yücel Aşkın, Van; Ali Öz, Deprem; Enver Özkahraman, Hakkari; Yücel Tunca, Hakkari... Sevgilim...; Zafer Güngüt, Doğa; Adem Sönmez, Güneydoğu; Aclan Uraz, Kapadokya; Vahap Akşen, Birkaç Kare Bir Çok Öykü; Ali İhsan Gökçen, Ağaçlarla Birlikte Olmak; Tunç Fındık, Tanrıların Tahtına Yolculuk; Ozan Sağdıç, Fotoğrafta 50 Yıl; Süha Aray, Kapılar; Sami Türkay, Parıltı; Tacettin Teymur, Gizli Yüzler; Barış Köse ve Deniz Akça, Gölge; Ahmet Bozkurt, Haluk Sargın, Ali Güngüt ve Ayla San, Doğadan Esintiler; Engin Kaban, Yitik Senfoni; Oktay Çolak, Hindistan’da Yaşam; Tahsin Aydoğmuş, Edessa (Urfa’dan); Şeyda Sever, Yatra; Orhan Cem Çetin, Bilet; DASK, DOGAY; Necdet Aydoğan, Hasankeyf’in Çocukları; Ceyhun Özener, Işıkla Dans; Gülten Aydoğdu, Ahmet Budak, Lütfi Boran, Sülhan Cengiz, Tülay Özek ve Nurten Özek, Doğa; Tekin Üstündağ, Doğa’da Ayrıntı ve Lütfi Güner, Yaşamın İçinden dia gösterileri ile etkinliklerde yer aldılar.

Ayrıca, Finlandiya Doğa Fotoğrafçıları: Tapani Hakkinen, Mario Hakokorpi Jumppanen, Reino Pelkonen, Altti A. Salo ve Raimo Toikka “Suomen Luonnonvalokuvoajat ry” adlı dia gösterisi ile; Belçika Federasyonu 1994 ve 1995 Yarışmaları ile; Berlin Grubu: Karl Fürster, Herbert


Kamil Fırat, Pervane

Wetzel, Zuzana Richter ve Manfred Kriegelstenin karma dia gösterisi ile yurt dışı dia gösterilerini oluşturdular.

Ömer Sekan Bakır söyleşisinde Photo Digital ve Fotoğraf Dergileri’ni anlattı. Seyit Ali Ak söyleşisinde yılların tecrübelerini bizlerle paylaşırken, Mustafa Reşat Sümerkan Bülmeten’i tanıttı ve bizleri fotoğraf mizahına götürerek yüzlerimizde birer tebessüm bıraktı. Mehmet Bayhan dünya fotoğrafından örnekler sunarak fotoğraf tünelinde gezintiye çıkarırken, Özcan Taras  FDÇK’dan Federasyon’a dernekleri ve derneklerin problemlerini anlattı.


Gazi Yüksel

Panellerde ise konular “Doğa ve Fotoğraf ve Disiplinler Arası İlişkiler” idi. ‘Doğa Fotoğrafçılığı’nın panelistleri, Tansu Gürpınar, Ali İhsan Gökçen, Sunay Demircam, Osman Erdem, Füsun Sipahiler, ‘Fotoğraf ve Disiplinler Arası İlişkiler’in panelistleri ise Önder Şenyapılı, Ahmet Öner Gezgin, Uğur Ersoy, Faruk Ataleyer, Zerrin Taşpınar idi. Akademisyenler, bilim adamları ve sanatçılardan oluşan panelistler, söyleşilerde, sohbette ve panellerde yine fotoğraf ile ilgili pek çok konuya değindi, sohbet etti, tartıştı, sorunları paylaşma fırsatı sağladı ve fotoğraf severlere yeni ufuklar açtı.

Fotoğrafseverler FSK 2. Ankara Fotoğraf Günleri’nde sevdikleri kişilerin yayınlarını ve fotoğraflarını satın alma ve imzalatma şansını da elde ederken, standlarda FSK 2. Ankara Fotoğraf Günleri Program Kitapçığı, Bülteni, Bülten CD’si ve FSK’yı tanıtan, temsil eden bir çok yayın ve fotoğrafı bulabildiler.

Süha Aray, Tuğrul Çakar, Lütfi Güner, Hafize Kaynarca, Fikret Özkaplan, Dursunali Sarıkoç ve Özlem Bağcı’dan (yani bendenizden) oluşan düzenleme komitesi 5 ay süren yoğun çalışmalar sonucu “FSK 2. Ankara Fotoğraf Günleri” ile çok geniş katılımlı ve Ankara’da bir ilk olan bu etkinliği Ankaralı fotoğrafseverlerle paylaştı.

Temennimiz zor ve yorucu ama bir o kadar da gerekli ve zevkli olan bu etkinliklerin sayılarının artması, periyodik olarak yapılmasıdır. Bu sene her aşamasında bulunduğum, yorulduğum ama vazgeçmediğim, üzüldüğüm ama sonunda mutlu olduğum, sonunda unuttuğum kavgalar ettiğim bu etkinliklerin ilerleyen senelerde de gerçekleştirildiğini görmektir.