Back to Main Page Back to Main PageSon SayıÖnceki SayılarEditörlerİletişim

Editörden

Tekniğin Olanaklarıyla Yeniden Üretilebildiği Çağda Sanat Yapıtı

Seyit Ali Ak : Bir Fotoğraf Tarihçisi

"Black&White in Colors" YAZIT

Uzaklardan "Sanatsal Fotoğraf, Alfred Stieglitz"

Işık Çiz (Photography - Fotoğraf - Işıkçiz - Ardışık-Işıkçiz)

"Fotografi, Süreçler, Kendi"

Sanat ve Felsefe : "Bir Sanat Yapıtında Estetik Kaygı Zorlamaları"

Yine Sinema Üzerine

Sinema ve Fotoğraf

Fotoğraf ve Uygarlık ve Demokrasi

Sırt Çantalılar

İzahlı Orhan Cem Çetin Külliyatı

Fotoğraf ve Mimari - 4

Temel Tasarım: Kompozisyon

Kaktüs

‘Cam Kent’ : Masumiyet ve Cennetin Dili

Solan Renkler: "Bir Yaprak Dökümü Öyküsü: Kaybolan Zanaatlar"

Okudunuz mu ? Gördünüz mü ?

Bakü'den

Yol Notları:Toskana-2

Ciddiyet

Temel eğitim : Kompozisyon ve Çerçeveleme

İleri düzey : Teknik Denemeler

Haberler

"Çiçeği Burnunda" Yayınlar


Platformlar,Fotoforum


Yeni Umutlar
Emine Denizer
Dicle Türkyılmaz


Sergi Salonu
Mahmut Özturan, Rhythmosthetica
Emrah Can, Bire Bir
Bayramali HALAFOV
Suyunu Çıkaranlar
Bir Ülke Bir Fotoğrafçı : Ken Ligth


Portfolyolar

Emine Ceylan
Hüsnü Gürsel
İzzet Keribar

 






 

 

Sayı 14
TRABZON FOTOĞRAF SANATI DERNEĞİ
 FOTO FORUM

Trabzon, görsel sanatlarda varlığını Türkiye’ye duyurmuş ve kabul ettirmiş illerdendir. Fotoğraf sanatında ise Trabzon, ülkemizin ikinci sanat klübünü kurmuş olmakla da gururludur.

Trabzon’da 1959 yılında kurulan Trabzon Amatör Foto Klübü ( TAFK ) üyelerinin öğreti ve deneyimleriyle yetişen genç kuşak, 1970’lerden sonra bu sanata giderek iligi duyar. Özellikle 80’li yıllarda birbiri ardınca açılan nitelikli fotoğraf sergileri onları iyice heyecanlandırmıştır. Önceleri geziler düzenleyip tartışan bir grup, dernek kurma düşüncesinde birleşerek kasım 1987’de başvurularını yapıp, 7 Ocak 1988’de FOTO FORUM’u kurarlar. Deneğin kurucu başkanı ve isim babası Şekip İskender, FOTO FORUM adını çeşitli fotoğraf yayınlarında gördüğünü, ” Fotoğraf çevresinde toplanma “ anlamından yola çıkarak bu adı seçtiğini anlatmaktadır. 

Dernek, Trabzon Belediyesi’ne ait 22 m2’lik bir mekanı lokal olarak düzenler. Dernek kurucular kurulu şu adlardan oluşur: Şekip İskender, İhsan Erbay, Hasan Beşli, Hülya Yalçınalp, Süleyman İskender, Saim Karadeniz, Feridun Aydın.

18 Haziran 1988 tarihinde gerçekleştirilen ilk olağan kongre ile Şekip İskender başkanlığında Saim Karadeniz, Türkün Sümerkan, Hülya Yalçınalp, Ali Van ve Osman Çınar yönetim kurulunu oluştururlar. 29 Mayıs 1993 tarihinde FOTO FORUM ‘ da bir ilk gerçekleşir ve bayanların çoğunlukta olduğu bir yönetim kurulu görevi devralır. 7 kişilik yönetimde 5 bayan vardır. Başkanlığa Türkün Sümerkan seçilirken kurulun diğer üyeleri Şirin Kurbetci, Nur Koç, Necla Özmen, Hediye Uzun, Vedat Osmanoğlu ve S.Ertuğrul Lüleci’dir. Derneğin kuruluşundan bu güne değin sırayla Şekip İskender, Türkün Sümerkan Hediye Uzun, Zafer Baki ve Vedat Osmanoğlu başkanlık görevini üstlenmiştir. Derneğin şu andaki yönetim kurulu başkanlığını M.Reşat Sümerkan yürütmektedir. Eylül 2002 itibariyle dernek üyelerinin 18’i bayan, 44’ü erkek olmak üzere toplam 62’dir.

Etkinlikler

Kuruluşun ilk yıllarında çevre illere geziler düzenlenir. Dia gösterileri ve fotoğraf tartışmaları ilk etkinliklerdir. 26 Ekim 1988’de ilk toplu sergi açılır. Sergiye 19 üye fotoğraflarıyla katılmıştır. 1988 ve 1989 yılları yazında Meydan Park’ta açık hava dia gösterileri düzenlenir. Trabzonlu’lar eski açık hava sinemalarındaki gibi masalarında çaylarını yudumlayarak bu müzikli gösterileri ilgiyle izlerler.

12-13 Mayıs 1990 günlerinde Türkiye’ deki Fotoğraf Denekleri Temsilcileri FOTO FORUM’un ev sahipliğinde toplanır. Bu buluşma bir bakıma başka derneklerle ilk fiziksel temastır. İki gün boyunca sorunlar ve dostlular paylaşılır.

19 Haziran 1990’da Derneğin düzenlediği “ Trabzon Sokaklarında Yaşam “ konulu yarışma sergisi açılır. Dernek yönetiminde görev alanlar giderek deneyimlerini arttırmakta, daha kapsamlı etkinlikler için özgüven kazanmaktadır. Sonunda, iki yılda bir yinelenecek olan “ Trabzon Fotoğraf Günleri “ nin ilki 2-16 Mayıs 1992 tarihleri arasında gerçekleştirilir. Bu etkinlikler çerçevesinde 6 sergi açılmış, 17 dia gösterisi , 2 konferans gerçekleştirilmiştir. 1994 Mayıs’ında düzenlenen 2.Fotoğraf günlerinde 4 sergi,16 dia gösterisi ile 2 konferans sunulmuştur . 1996 yılı Mayıs’ında yapılan 3. Fotoğraf günlerinde ise 8 sergi, 14 dia gösterisi, 2 söyleşi ve 1 panel gerçekleştirilmiştir. 1996 daki etkinliklerde Trabzon’da fotoğraf hareketini başlatmış olan yaşlı kuşak fotoğrafçılar unutulmamış, anıların dinlendiği bir söyleşi sonrasında kendilerine Trabzon’lu Fotoğrafçıların şükran plaketi sunulmuştur.

9 Mayıs- 3 Haziran 1998 tarihleri arasında gerçekleştirilen 4. Fotoğraf günlerinde 3 sergi ve 16 dia gösterisi düzenlenmiştir.

22 Nisan - Mayıs 2000 tarihleri arasında 5. Fotoğraf günlerinde ise 3 sergi ve16 dia gösterisi düzenlenmiştir.

2002 yılına gelindiğinde, gelenekselleşen fotoğraf günlerini gerçekleştirmek mümkün olamamıştır. Mali kriz etkisiyle maddi destek bulamayınca, kapsamlı fotoğraf etkinliği ertelenerek bunun yerine 4 sergi açılabilmiştir.

Fotoğraf Günleri’nin yoğun etkinlikleri, fotoğraf severleri ülkemizin önde gelen fotoğraf sanatçıları ve yapıtlarıyla buluşturmuştur. Günler çerçevesinde Ara Güler’den Ozan Sağdıç’a , Sıtkı Fırat’tan İzzet Keribar’a , Tansu Gürpınar’a ve genç fotoğrafçılara kadar pek çok sanatçı ve yapıtlarını yakından tanıma olanağı sağlanmıştır... 

Dernek bugüne değin, üyelerin topluca katıldıkları 15 sergi ve kırkın üzerinde dia gösterisi gerçekleştirmiştir. Üyelerin kişisel etkinlikleri ise özellikle dia gösterisi dalında olmak üzere 200’ün üzerindedir. Dernek üyeleri  toplu ya da kişisel olarak Trabzon dışında Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Erzurum, Samsun, Ankara, Gaziantep, Adana, Antalya, İzmir, Konya, Bursa, Balıkesir, Kocaeli, İstanbul, Edirne illeriyle Kıbrıs, Avusturya ve Almanya'da dia gösterileri ya da sergi düzenlemiştir. Fotoğraf günleri dışında da derneklerarası yardımlaşmanın güzel örneklerini oluşturan ve karşılıklı sergi ve gösteri alışverişleri çerçevesinde yine çok sayıda etkinliğin Trabzon’da gerçekleştirilmesi sağlanmıştır.

Fotoğraf sevgisini ve bu alandaki bilgileri daha geniş kesimlere yayma ve bilgilendirme düşüncesiyle, FOTO FORUM’ da sıklıkla fotoğraf eleştiri saatleri düzenlenmektedir. Bunlara ek olarak her yıl Ekim-Aralık arasında herkese açık kurslar niteliğinde Fotoğraf Sanatı seminerleri yapılır.

Dernek, kuruluşunun 7. ayında Ağustos 1988’de bir bülten çıkarmaya başlamıştır Temmuz/Ağustos ayları dışında kesintisiz 14yıldır yayımlanmakta olan bültenin ekinde “ Bülmeten “ adıyla 103. sayıya varan bir de “ Fotoğraf Mizahı “ eki bulunmaktadır.

Üye Başarıları

FOTO FORUM üyelerinin yurt içi ve dışı yarışmalarda aldıkları çeşitli derece ve sergilemeleri vardır. Dernek üyelerinden Vedat Osmanoğlu, Uluslararası yarışmalardan elde ettiği başarılardan dolayı “ Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu ( FIAP) ‘ın “Sanatçı” ünvanını almıştır.

 FOTO FORUM yöneticileri, Türkiye’de son yıllarda sanatlara karşı giderek artan ilgisizlikten Trabzon ‘un da payına düşeni aldığını düşünüyorlar. Trabzonlu fotoğrafçılar yine de , kırk yıla varan örgütlü fotoğraf sanatı geçmişlerinin sorumluluğu içinde hareket etmekteler. Olumsuz koşulların geçici olduğu, zamanın insandan, sanattan ve her türlü güzellikten yana gelişeceği umudunu taşıyorlar.

Üyelerden Fotoğraflar